Άρθρο: Πως δημιουργούνται τα δερμάτινα είδη;
Πως δημιουργούνται τα δερμάτινα είδη;
Το δέρμα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές και να παραμένει ψηλά στις τάσεις της μόδας μέχρι και σήμερα. Είναι ένα ευκολόχρηστο υλικό που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων, όπως πορτοφόλια, παπούτσια, τσάντες, σακάκια, ζώνες και άλλα. Το δέρμα με τη μορφή που το βλέπουμε στα προϊόντα μας είναι φτιαγμένο από τομάρια ζώων και η διαδικασία κατασκευής του περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέπουν το ακατέργαστο δέρμα σε ένα εύχρηστο πλήρως χρησιμοποιήσιμο υλικό. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τη διαδικασία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων σταδίων που εμπλέκονται και των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται μέχρι το υλικό να έρθει στη μορφή που το βλέπουμε στα διάφορα ρούχα και αξεσουάρ μας.
1η Φάση: Συλλογή των δερμάτων
Το δέρμα προέρχεται από τα τομάρια των ζώων, με τις πιο κοινές πηγές να είναι τα βοοειδή, τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι χοίροι. Η επιλογή τομαριών για την παραγωγή δέρματος είναι σημαντική καθώς επηρεάζει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Παράγοντες όπως η ηλικία του ζώου, η φυλή, η διατροφή και το περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τις ιδιότητες του δέρματος.
Η συλλογή τομαριών είναι στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανία κρέατος. Όταν τα ζώα εκτρέφονται για κατανάλωση κρέατος, τα δέρματά τους γίνονται ένα πολύτιμο υποπροϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία δέρματος. Αυτή η σύνδεση μεταξύ των βιομηχανιών κρέατος και δέρματος συμβάλλει στη διασφάλιση ότι τα δέρματα δεν σπαταλούνται και προωθεί την αποτελεσματική χρήση των ζωικών πόρων.
Σημαντικό είναι, οι παραγωγοί δερμάτων να δίνουν προτεραιότητα στις ηθικές και βιώσιμες πρακτικές στη συλλογή των πρώτων υλών. Οι ηθικές πρακτικές περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι τα ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται τηρώντας τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς, ενώ οι βιώσιμες πρακτικές περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι παραγωγοί οφείλουν να διαθέτουν πλήρη έλεγχο της προέλευσης των δερμάτων και να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της βιομηχανίας.
Όλα τα παραπάνω όχι μόνο ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κοινωνικά συνειδητοποιημένων καταναλωτών, αλλά συμβάλλουν επίσης στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας δέρματος.
2η Φάση: Μούλιασμα, και αποτρίχωση
Αφού συλλεχθούν τα ακατέργαστα δέρματα, περνούν από μια διαδικασία εμποτισμού, για να ενυδατωθούν και να προετοιμαστούν για περαιτέρω επεξεργασία.
Το μούλιασμα βοηθά να μαλακώσουν τα δέρματα, καθιστώντας τα πιο εύκαμπτα και ευκολότερα να επεξεργαστούν στα επόμενα στάδια.
Συνήθως εμποτίζονται σε νερό, σε μεγάλες δεξαμενές, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια του εμποτισμού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το πάχος και η κατάσταση των τομαριών.
Ακολουθεί η αποτρίχωση και απολέπιση για να αφαιρεθούν οι τρίχες και οι ατέλειες στα τομάρια. Η αποτρίχωση μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή με τη χρήση μηχανημάτων.
Στη χειροκίνητη διαδικασία οι ειδικευμένοι εργάτες εκτελούν τη διαδικασία γδαρσίματος με το χέρι. Χρησιμοποιούν αιχμηρά αντικείμενα για να ξύνουν το τρίχωμα και τη σάρκα, δίνοντας μεγάλη προσοχή για να διατηρήσουν ένα ομοιόμορφο πάχος. Το χειροκίνητο γδάρσιμο απαιτεί εμπειρία και ακρίβεια για να διασφαλιστεί ότι τα δέρματα προετοιμάζονται κατάλληλα για τα επόμενα στάδια.
Με την τεχνολογική πρόοδο, πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν πλέον μηχανές για τη διαδικασία, γεγονός που αυξάνει την απόδοση και την παραγωγικότητα. Τα μηχανήματα αποτελούνται από περιστρεφόμενους κυλίνδρους ή λεπίδες που ξύνουν τα δέρματα, αφαιρώντας τις τρίχες και ατέλειες με συνεπή και ελεγχόμενο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια καθαρή και λεία επιφάνεια που είναι έτοιμη για τα επόμενα στάδια μαυρίσματος και φινιρίσματος.
Οι τρίχες και η σάρκα που αφαιρούνται κατά τη διαδικασία της αποτρίχωσης θεωρούνται υποπροϊόντα και χρειάζονται σωστή αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τρίχες μπορούν να συλλεχθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία ξεχωριστά για άλλες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή λιπασμάτων ή να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος του εργοστασίου, ο όγκος παραγωγής και η επιθυμητή ποιότητα του τελικού δερμάτινου προϊόντος.
3η Φάση: Διαχωρισμός σε μεγέθη και πάχη
Ο διαχωρισμός είναι η διαδικασία η οποία περιλαμβάνει το διαχωρισμό των δερμάτων σε στρώσεις και την παραγωγή διαφορετικών τύπων δερμάτων.
Ο διαχωρισμός γίνεται συνήθως όταν οι ανάγκες απαιτούν διαφορετικά μεγέθη και πάχη του δέρματος.
Η διαδικασία διαχωρισμού χωρίζει το ανώτερο στρώμα δέρματος, γνωστό ως full grain δέρμα, από τα κατώτερα στρώματα, γνωστά ως splits.
Το full grain δέρμα διατηρεί τους φυσικούς πόρους και τα χαρακτηριστικά του, καθιστώντας το τον πιο περιζήτητο τύπο δέρματος, με χρήση σε πολλά δερμάτινα αξεσουάρ.
Τα splits, από την άλλη πλευρά, είναι λεπτότερος τύπος δέρματος, πιο οικονομικός, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν έχουν χρήση σε εξίσου πολλά δερμάτινα προϊόντα.
Και εδώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχωρισμού ανάλογα με το επιθυμητό πάχος και τον τύπο δέρματος.
Στο χειροκίνητο διαχωρισμό η διαδικασία γίνεται με ανθρώπινο χέρι, ενώ σε άλλη περίπτωση χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες μηχανές για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Τα μηχανήματα μπορούν να χωρίσουν τα δέρματα γρήγορα και με συνέπεια, με αποτέλεσμα να έχουμε ομοιόμορφα στρώματα.
4η Φάση: Δέψη
Δέψη ονομάζουμε τη διαδικασία μετατροπής των ακατέργαστων δερμάτων σε χρησιμοποιήσιμα δέρματα μέσω της επεξεργασίας τους με τανίνες ή άλλες χημικές ουσίες για τη σταθεροποίηση των ινών κολλαγόνου και την πρόληψη της αποσύνθεσης. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι επεξεργασίας, η φυτική και η χρωμίου. Κάθε μέθοδος έχει τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές της.
Φυτική δέψη (Vegetable tanned): Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τανίνες που προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως φλοιό δέντρων (συνηθέστερα δρυς, καστανιά ή μιμόζα), για να μαυρίσουν τα δέρματα. Είναι μια παραδοσιακή και χρονοβόρα διαδικασία, που συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως μήνες. Η επεξεργασία φυτικής δέψης έχει ως αποτέλεσμα ένα ανθεκτικό δέρμα που αναπτύσσει μια πλούσια πατίνα με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για την κορυφαία μέθοδο επεξεργασίας η οποία φυσικά έχει και το αντίστοιχο κόστος.
Δέψη με χρώμιο (Chrome tanned): Η δέψη με χρώμιο είναι μια ταχύτερη και πιο ευρέως διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιεί άλατα χρωμίου, συνήθως θειικό χρώμιο, για το μαύρισμα των δερμάτων. Είναι μια πιο βιομηχανοποιημένη διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ή δύο ημέρες. Είναι μια πιο οικονομική αλλά εξίσου αξιόπιστη λύση για αυτό και προτιμάται από πολλούς παραγωγούς δερμάτινων ειδών. Η επεξεργασία αυτή προσφέρει ευελιξία όσον αφορά το χρώμα, την υφή και τα χαρακτηριστικά απόδοσης. Πάνω από το 70% της αγοράς χρησιμοποιεί τέτοιου τύπου δέρματα λόγω του χαμηλού τους κόστους.
5η Φάση: Τρίψιμο - Βάψιμο - Τελικό φινίρισμα
Σειρά έχει το κόψιμο και το τρίψιμο για να τελειοποιηθεί το σχήμα, η υφή και το μέγεθος του δέρματος.
Το τρίψιμο συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση γυαλόχαρτων και λειαντικών υλικών για να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλισμένη επιφάνεια.
Η βαφή είναι η διαδικασία που επιτρέπει την επίτευξη μεγάλης γκάμα χρωμάτων και αποχρώσεων. Περιλαμβάνει την εφαρμογή βαφής στη γυαλισμένη επιφάνεια, ενώ διασφαλίζει ότι το χρώμα θα διεισδύσει στις ίνες του δέρματος.
Σε αυτό το στάδιο εκτυπώνονται και ανάγλυφα σε πολλά δέρματα. Η εκτύπωση κροκό είναι από τις πλέον γνωστές. Σε αυτή την περίπτωση μεγάλα μηχανήματα ασκούν πίεση και θερμότητα στο δέρμα αφήνωντας ανάγλυφο το μοτίβο.
Τέλος το δέρμα δέχεται διάφορες επιστρώσεις φινιρίσματος και για να βελτιωθεί σε ελαστικότητα και να προσφέρει αντοχή στην υγρασία, τους λεκέδες και τις γρατσουνιές. Το φινίρισμα μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες με λάδια και κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν το δέρμα.
6η Φάση: Έλεγχος ποιότητας
Πολύ σημαντική λειτουργία για την παραγωγή του τελικού προϊόντος είναι ο ποιοτικός έλεγχος, ο οποίος διενεργείται καθόλη τη διάρκεια
Οι διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κάθε εργοστάσιο και τον τύπο του δέρματος που παράγεται. Σε γενικές γραμμές ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
Επιθεώρηση πρώτων υλών
Τα ακατέργαστα δέρματα εξετάζονται για για ορατά ελαττώματα ή ζημιές. Αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο τα τομάρια απορρίπτονται από το υπόλοιπο της διαδικασίας.
Επιθεώρηση κατά τη διαδικασία
Σε όλα τα στάδια της παραγωγής δέρματος, πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις για να διασφαλιστεί ότι κάθε βήμα εκτελείται σωστά. Αυτό περιλαμβάνει έλεγχο για σωστό διαχωρισμό, αποτρίχωση, μαύρισμα και διαδικασίες φινιρίσματος.
Επιθεώρηση μετά το τέλος της παραγωγής
Οι ειδικευμένοι εργάτες εξετάζουν οπτικά το δέρμα για τυχόν ελαττώματα, όπως ουλές, γρατσουνιές, ανομοιόμορφη βαφή και λάθη στο φινίρισμα.
Έπειτα εκτελούνται φυσικές δοκιμές για την αξιολόγηση της αντοχής, της ευκαμψίας, της αντοχής στο σχίσιμο, της αντοχής χρώματος και άλλων σχετικών ιδιοτήτων του δέρματος. Αυτές οι δοκιμές βοηθούν στην αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας και απόδοσης του δέρματος.
Τέλος πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων δερμάτων, όπως το πάχος, το πλάτος και το μήκος πληρούν τις καθορισμένες απαιτήσεις.
Εάν εντοπιστούν ελαττώματα κατά τις επιθεωρήσεις ποιοτικού ελέγχου, λαμβάνονται τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα. Ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, οι διορθωτικές ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν την επανεπεξεργασία του δέρματος, την επισκευή μικρών ελαττωμάτων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την απόρριψή του.
Συμπερασματικά, η διαδικασία δημιουργίας δέρματος, από τη συλλογή πρώτων υλών έως τη χρήση σε προϊόντα, περιλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο ταξίδι τεχνογνωσίας και αφοσίωσης. Κάθε τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των ακατέργαστων δερμάτων σε εξαιρετικά χρησιμοποιήσιμα δέρματα που χρησιμοποιούμε και απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.
Ως καταναλωτές, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε συνειδητές επιλογές όταν πρόκειται για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Επιλέγοντας πραγματικά δερμάτινα είδη, όχι μόνο ενστερνιζόμαστε τη διαχρονική κομψότητα που προσφέρει το δέρμα, αλλά υποστηρίζουμε επίσης μια πλούσια παράδοση χειροτεχνίας.
Στο Leaject, είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε μια συλλογή από χειροποίητα δερμάτινα είδη που είναι φτιαγμένα με πάθος και μεράκι. Η δέσμευσή μας να χρησιμοποιούμε αυθεντικά δέρματα που προέρχονται από πιστοποιημένα εργοστάσια διασφαλίζει ότι λαμβάνετε προϊόντα της υψηλότερης δυνατής ποιότητας. Από πορτοφόλια και ζώνες μέχρι μπρελόκ, αξεσουάρ και είδη γραφείου κάθε αντικείμενο της συλλογής μας αποτυπώνει τη διαχρονική γοητεία του γνήσιου δέρματος.
Ζήσε σήμερα τη διαρκή γοητεία που τα δερμάτινα είδη μπορούν να προσφέρουν!