Άρθρο: Η εξέλιξη των δερμάτινων πορτοφολιών
Η εξέλιξη των δερμάτινων πορτοφολιών
Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή μαζί του όμως πόσο καλά το γνωρίζουμε; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες βασικές γνώσεις για την προέλευση και την πορεία των πορτοφολιών στη διάρκεια των χρόνων.
Ετυμολογία
Η λέξη ‘’πορτοφόλι’’ προέρχεται από την ιταλική λέξη ‘’portafoglio’’ που στα ιταλικά σημαίνει χαρτοφύλακας. Στα αγγλικά η λέξη ‘’wallet” προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘’κύβιση’’, η οποία περιγράφει τον σάκο που κουβαλούσε μαζί του κατά τη μυθολογία ο Ερμής.
Ιστορία
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, δημιουργήθηκε στον άνθρωπο η ανάγκη ενός αξεσουάρ, με το οποίο θα μεταφέρει αντικείμενα. Το αξεσουάρ αυτό έμελλε να αποτελείται κατά κύριο λόγο από δέρματα ζώων μιας και εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε η πληθώρα των υλικών που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα. Με την κυκλοφορία των πρώτων νομισμάτων η ανάγκη αυτή έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Τα δερμάτινα αυτά ‘’πουγκιά’’ εξασφάλιζαν την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη των ειδών αξίας.
Το 1200 μ.Χ. οι κινέζοι είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν χάρτινα συναλλάγματα και φημολογείται ότι τότε πήρε την σημερινή του μορφή το πορτοφόλι. Το 1700 μ.Χ. χάρτινα συναλλάγματα άρχισαν να τυπώνονται και στην Ευρώπη. Εκείνη ήταν και η περίοδος που ήρθε στη μόδα το δερμάτινο πορτοφόλι με τη μορφή που το ξέρουμε.
Τον 19ο αιώνα τα πορτοφόλια εδραιώθηκαν για τα καλά και έγιναν απαραίτητο αξεσουάρ. Πολλοί ήταν αυτοί που πέρα από μετρητά και νομίσματα αποθήκευαν και τα καπνικά τους είδη μέσα στο πορτοφόλι καθώς την εποχή εκείνη ο καπνός πωλούταν χύμα. Κάπως έτσι παρουσιάστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας θήκης για την φύλαξη των καπνικών ειδών και δημιουργήθηκαν οι πρώτες καπνοθήκες.
Τα πορτοφόλια του σήμερα
Με την πάροδο των χρόνων το μέγεθος των χαρτονομισμάτων άλλαζε και έτσι προσαρμόζονταν αναλόγως και τα πορτοφόλια. Τα πορτοφόλια του σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος από τα πρώτα σχέδια. Την δεκαετία του 50’ κυκλοφόρησαν οι πρώτες κάρτες και έτσι τα σχέδια των πορτοφολιών αναπροσαρμόστηκαν προκειμένου να μπορεί κανείς να τις κουβαλάει στο πορτοφόλι του. Φυσικά τα μεγέθη των πορτοφολιών αλλάζουν ανάλογα με το νόμισμα της κάθε χώρας. Για παράδειγμα στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη σε πολλά σχέδια τσέπες για ψιλά ενώ στην Αμερική όχι. Επίσης λόγω του ότι τα χαρτονομίσματα της Ευρώπης είναι μεγαλύτερα από αυτά της Αμερικής, αυτό καθιστά και τα σχέδιά μας ελαφρώς μεγαλύτερα.
Οι 2 βασικοί τύποι πορτοφολιών είναι το δίφυλλο (bifold) και το τρίφυλλο (trifold). Η κύρια διαφορά τους είναι ότι στο δίφυλλο το πορτοφόλι αποτελείται από 2 φύλλα, ενώ στην περίπτωση του τρίφυλλου από 3 φύλλα. Βασική ανάγκη στα σημερινά σχέδια πέρα από το να καλύπτουν τις ανάγκες του καθενός, είναι να μεταφέρονται εύκολα. Αυτό συνεπάγεται να είναι μικρό σε μέγεθος ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Φυσικά το κλασικό δεν θα φύγει ποτέ από την μόδα, για αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν το πορτοφόλι τους μεγάλο και επιβλητικό. Μέσα σε ένα μεγάλο πορτοφόλι μπορεί κανείς να βολέψει από χρήματα και κάρτες μέχρι μικροαντικείμενα, διαβατήρια και άλλα έγγραφα
Γυναικεία και αντρικά σχέδια φυσικά διαφέρουν. Τα γυναικεία πορτοφόλια είναι στην πλειοψηφία τους πιο στυλάτα και ακολουθούν τη μόδα. Πολλές φορές μάλιστα οι γυναίκες επιλέγουν το πορτοφόλι τους με βάση το συνολικό τους outfit. Από την άλλη τα ανδρικά πορτοφόλια είναι πιο πρακτικά, πιο μικρά σε μέγεθος και όσο πιο λεπτά γίνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί το σχέδιο τις περισσότερες φορές προορίζεται για να τοποθετείται στην τσέπη του παντελονιού τους.
Cardholders – Τα πορτοφόλια του μέλλοντος
Διανύουμε την περίοδο του πλαστικού χρήματος το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά. Όπως όλα δείχνουν σε μερικά χρόνια από τώρα ο παραδοσιακός τρόπος συναλλαγής θα εξαφανιστεί. Αφού λοιπόν αλλάζουν οι τρόποι και τα μέσα συναλλαγής, αλλάζουν και τα σχέδια των πορτοφολιών.
Τα cardholders ή αλλιώς οι καρτοθήκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και μερικά χρόνια στην αγορά και για κάποιον ο οποίος έχει απαλλαγεί εντελώς από τη χρήση χαρτονομισμάτων δείχνει να είναι η τέλεια επιλογή. Μικρότερα σε μέγεθος από ένα πορτοφόλι και προφανώς πιο λεπτά σε πάχος καθώς έχουν θήκες μόνο για κάρτες, μπορούν να χωρέσουν σε κάθε τσέπη και να μεταφερθούν εύκολα.
Πέρα από τις τραπεζικές κάρτες όμως, στις μέρες μας οι κάρτες έχουν και άλλοι χρήση. Κάρτες καταστημάτων, δίπλωμα οδήγησης και διάφορα πάσο χρησιμοποιούν κάρτες στις οποίες υπάρχουν περασμένες όλες μας οι πληροφορίες. Πολλές από τις κάρτες αυτές απαιτείται να τις έχουμε πάντα μαζί μας για αυτό και το cardholder θα πρέπει να έχει αρκετές θήκες ώστε να καλύπτει όλες μας τι ανάγκες.
Κλείνοντας
Ελπίζουμε να απολαύσατε το άρθρο και να μάθατε καινούρια πράγματα σχετικά με την προέλευση και τα είδη των δερμάτινων πορτοφολιών. Στο Leaject αποτυπώνουμε όλη αυτή την ιστορία που κουβαλάνε τα πορτοφόλια και όλες μας τις γνώσεις σε κάθε μας σχέδιο. Τα δέρματα που χρησιμοποιούμε είναι vegetable tanned και εγγυόνται την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μπορείτε να δείτε όλη τη συλλογή μας σε ανδρικά & γυναικεία δερμάτινα πορτοφόλια και cardholders πατώντας εδώ.